Η άνοια είναι μια ομάδα συμπτωμάτων που σχετίζονται με απώλεια μνήμης και τη γενική εξασθένιση της αντίληψης. Οι περισσότερες μορφές άνοιας είναι προοδευτικές και συνήθως μη αναστρέψιμες.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή και καλά μελετημένη αιτία άνοιας, που επηρεάζει μέχρι και το 70% εκείνων που έχουν διαγνωστεί με άνοια. Οι άνθρωποι με άνοια συχνά χρειάζονται βοήθεια για να φροντίσουν τον εαυτό τους. Μπορεί να έχουν δυσκολία στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, με τις καθημερινές δραστηριότητές τους, όπως τη περιποίηση του εαυτού τους και την προετοιμασία των γευμάτων, καθώς και με την οδήγηση.

Τι είναι Αλτσχάιμερ;

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη μορφή άνοιας, μια εκφυλιστική νόσος με προοδευτική εξέλιξη, στα πλαίσια της οποία προκαλούνται αλλοιώσεις στα κύτταρα του εγκεφάλου που επιτελούν τη λειτουργία της μνήμης. Η συγκεκριμένη νόσος αποτελεί την συνηθέστερη μορφή άνοιας (διαταραχή εγκεφαλικών λειτουργιών), η οποία μετά πάροδο ορισμένων ετών μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή έκπτωση της αντίληψης της διανοητικής δραστηριότητας και της προσωπικότητας του ασθενούς. Εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, σπάνια σε ηλικίες 50-65, ενώ είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών.

Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ελαφρά (διαταραχές της μνήμης: ξεχνά τα πρόσφατα γεγονότα, ενώ συνήθως θυμάται με λεπτομέρειες τα παλιά). Πολλές φορές η κατάσταση θεωρείται φυσιολογική γήρανση και αυτό κάνει δύσκολη την πρώιμη διάγνωση. Καθώς η νόσος Αλτσχάιμερ εξελίσσεται και οι νοητικές λειτουργίες εκπίπτουν σταδιακά, ο ανοϊκός άρρωστος οδηγείται σε πλήρη αποδιοργάνωση της ζωής και της προσωπικότητάς του. Τελικώς, γίνεται ανίκανος να φροντίσει τον εαυτό του και καταλήγει να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους συγγενείς του, για τους οποίους αποτελεί τεράστιο πρακτικό και ψυχικό φορτίο.

Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας έχει μεγάλη σημασία για τον ασθενή αλλά και την οικογένειά του, γιατί δίνει τα χρονικά περιθώρια αποδοχής της κατάστασης, προγραμματισμού για το μέλλον και διατήρησης της ποιότητας ζωής.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Άνοιας;

Τα συμπτώματα της άνοιας μπορεί να είναι διαφορετικά αναλόγως της διάγνωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα με άνοια έχουν μια σταδιακή απώλεια μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών. Καθώς η νόσος επιδεινώνεται, ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει τα ακόλουθα:

  • Σημαντική και προοδευτική απώλεια μνήμης
  • Δυσκολία στην σίτιση/κατάποση
  • Μείωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας
  • Σύγχυση
  • Δυσκολία στη δουλειά
  • Δυσκολία αναγνώρισης γνώριμων περιοχών
  • Προβλήματα διαχείρισης προσωπικών υποθέσεων (π.χ. οικονομικά)
  • Αλλαγές στην προσωπικότητα
  • Κατάθλιψη, καθώς το άτομο αναγνωρίζει τις δυσκολίες που βιώνει
  • Δυσκολία στις απλές οδηγίες